15 Nisan 2016 Cuma

VİTRAY NASIL YAPILIR, VİTRAY MALZEMELERİ, VİTRAY TEKNİKLERİ, VİTRAY ŞABLONLARI, VİTRAY DESENLERİ, VİTRAY KURSU

Vitray sanatçısı sezai ceylan/ Vitray Sanatçısı Sezai

VİTRAY  VİTRAY NASIL YAPILIR

AS VİTRAY profesyonel  ve Gerçek Vitray ve Cam Sanatçılarımız İle Vitray Tekniklerini Kısa Sürede Öğrenmek ve Uygulama Yapmak İçin Bizimle İrtibata Geçiniz. 

VİTRAY MALZEMELERİ

Vitray nasıl yapılır, Vitray malzemeleri, Vitray yapma teknikleri, Vitray şablonları, Vitray desenleri,
vitray desenleri, Vitray malzemeleri, vitray nasıl yapılır, Vitray şablonları, Vitray yapma teknikleri, vitray kursu,

VİTRAY KURSU


Gerekli  vitray malzemelerini hazırladıktan sonra, yapılması tasarlanan eskiz aydınger kağıdına çizilip renklendirilir ve her bir parça tek tek numaralandırılıp kartona kopya edilir. 
Daha sonra parçalar makas yardımıyla kesilir. 
Kesilen bu karton kalıplar renkli camlar (daha önceden seçilen renklere göre) üzerine konarak permanent türü bir kalemle çizilir. 
Cam elması ve cam pensesi  kullanarak çizgilerin içinden kesilerek ayrılır . Kesilen camların çapakları el törpüsü yada rodaj makinesi yardımıyla alınır. Camların kenarları bakır folyo ile kaplanır. 
Bütün parçalar bittikten sonra cam parçaları desen üstünde bir araya getirilir. 
Camların lehimlenecek bakır folyolu yüzeylerine bir fırça ile lehim pastası / lehim suyu sürülür ve birbirine havya yardımıyla lehimlenir. (her iki yüzeye de lehimleme yapılır.) 
Daha sonra kenarlarına bakır tel veya kurşun dönülenerek vitray sağlamlaştırılır. 
Temizlenen vitray, lehimleri isteğe göre patina suyu ile bakır veya siyah renkde karartma işlemi yapılır. Vitray montaja hazır hale gelmiştir.

Vitray nasıl yapılır, Vitray malzemeleri, Vitray yapma teknikleri, Vitray şablonları, Vitray desenleri,
vitray yapımı

Vitray nasıl yapılır, Vitray malzemeleri, Vitray yapma teknikleri, Vitray şablonları, Vitray desenleri,
vitray 

VİTRAY YAPMANIN PÜF NOKTALARI:



.Vitray yapmak zevkli bir uğraştır. Ama dikkatli olunmadığı takdirde istenmeyen kazalarolabilir. 

.Camın kenarlarının çok Keskin olduğunu aklınızdan çıkarmayın!!!

.Rodajlama esnasında cam çapaklarının gözünüze kaçmamasına dikkat edin! (varsa rodaj makinenizin cam/fiber koruma kapağını takınız, yoksa koruyucu gözlük kullanınız.)

.Lehim yaparken lehim makinesinin çok sıcak olduğunu unutmayın! Lehimi havyayla eritirken oluşan küçük baloncukların gözünüze sıçramaması için yüzünüzü uzak tutun. Çıkacak dumanı solumamak için ağız ve burnunuzu maske ile kapatın!

.Lehim pastası, lehim suyu, patina asidi (karartma suyu) gibi kimyasalları kullanırken eldiven kullanmaya , gözle temas etmemesine özen gösterin!


.Vitray yapmanın en önemli noktası  cam kesimi diyebiliriz. (Cam kesimi ile ilgili aşağıdaki görselleri inceleyin.)

.Camı elmasla çizginin iç tarafından kesmeye özen gösterin.

.Cam’ların kenarlarını yani çapaklarını cam eğesi veya taşlama motoru ile tamamen temizleyip desenin  üzerine koyduğunuz zaman aralarında çok az boşluk olması gerekir. (yoksa desen tam oturmaz şişme yapar). Bu boşluk bakır folyo kalınlığı ile kapanacaktır.

.Bakır folyo camın kalınlığından en az 2mm daha geniş olmalıdır. Camların etrafına folyo dönmeden önce bir bezle temizleyip , imkan varsa hafif ısıtın (sıcak bir yüzey üzerinde örneğin: kalorifer peteği. Isıtılmış cama folyo çok daha iyi yapışarak vitrayınızın daha sağlam olmasını sağlayacaktır.) Bakır folyonun alt yapışkanlı kısmındaki kağıdı kaldırıp cam’ı dik tutup bir uçtan bakır folyonun yapışkanlı kısmını tam ortalayıp sağ ve sol’da eşit miktarda yapışkanlı kısım kalacak şekilde yapıştırın. Camın kenarlarını bakır folyo ile sarıp, sağda ve solda fazla kalan kenarlarıda camın üstüne ve altına kıvırıp iyice yapıştırın. Bir tahta veya sert bir aletlede bakır folyo (bantı) iyice ezin.

.Bakır folyonun üstü çabuk oksitleneceğinden (kararacağından) fazla bekletmeden lehimleme işlemine geçilmesi gerekir. Aksi taktrirde oksitlenen yüzeyler lehim tutmayacaktır.

.Patina (karartma) işlemine geçmeden önce vitrayı cam sil ile ve/veya ılık suda deterjan ve sünger ile temizleyiniz.

.Patina işlemide bittikten sonra tekrar deterjanlı su veya cam sille temizleyip bastırmadan kurulayın.

.Vitrayı ters çevirirken / kaldırırken dengeli tutmaya özen gösterin.

SC VİTRAY profesyonel  ve Gerçek Vitray ve Cam Sanatçılarımız İle Vitray Tekniklerini Kısa Sürede Öğrenmek ve Uygulamaya Geçmek İçin Bizimle İrtibata Geçiniz. 
GSM: 0531 341 5 431  
E-posta: sezaiceylann@gmail.com